Metoda suchého konšování snižuje obsah vlhkosti v čokoládových vločkách při současném odstraňování těkavých a chuťově nežádoucích látek. Při zpracovávání menších množství lze uspokojivých výsledků dosáhnout i za použití jednohřídelového konšovacího stroje.
Míchací hřídel stroje uhlazuje vrstvu čokolády a rovnoměrně ji rozprostírá po ploše, čímž zlepšuje viskozitu produktu díky smykovému napětí. Částice jsou tudíž rozmělňovány a rovnoměrně rozprostírány, což vede k rozvoji plné chuti bez přidávání kakaového másla, tuků nebo lecitinu.
Díky výkonnému motoru hřídele může suché konšování probíhat s vyšší nebo nižší rychlostí, i tak jde však o proces, který vyžaduje značné množství času. Doba potřebná na tekuté konšování zůstává stejná.
Royal Duyvis Wiener (Probat Food) popřední výrobce zařízení na zpracovaní kakaa a výrobu pravé čokolády.