V odvětví výroby nápojů se musí nápoje pasterizovat, aby se zničily patogeny a prodloužila se skladovatelnost nápoje při zachování jeho kvality a čerstvosti. Pro pasterizaci nápojů se požaduje jednoduché a energeticky úsporné řešení, kdy se pasterizuje obal i výrobek.
Tunelová technologie společnosti Petek Proces se skládá z pasterizačního tunelu, chladicího tunelu s pasterizační zónou a zahřívacího tunelu. Proces zahrnuje odebrání plechovek nebo lahví naplněných nápojem a jejich posouvání skrze hygienický nerezový tunel, kde se na konečný produkt stříká horká voda.
Tunelový pasterizátor na nápoje zajišťuje nalévání tekutin do lahví a plechovek, které jsou potom přesunuty na uzavřený dopravník. Díky recirkulaci vody v uzavřeném okruhu je zajištěna výměna tepla pomocí rekuperace energie prostřednictvím různých automaticky řízených teplotních zón. Optimalizovaný systém trysek umožňuje extrémně účinnou výměnu tepla mezi vodou a výrobkem. Tunelová pasterizace je složitý proces, v němž se kombinují postupy pasterizace, opětovného chlazení a ohřívání, což je spojeno s velkou spotřebou energie. Tento systém se dodává s vestavěnou centrální jednotkou s horkou vodou spolu se systémem na úsporu vody. Veškerá nadbytečná voda vyprodukovaná během procesu se tedy shromažďuje v pasterizátoru, čímž se šetří vodou i energií a zároveň se tak zachovávají vysoké hygienické standardy.
Tunelová pasterizace se obvykle nepoužívá u sudů kvůli jejich kompaktní velikosti. Avšak ve srovnání s mžikovou pasterizací není tento proces nijak náročný. Při tunelové pasterizaci nejsou zapotřebí různé procesy a fáze závisející na druhu nápoje. Proto ji lze použít při výrobě piva i různých nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, výrobě omáček a džemů apod.
PŘÍNOS PRO VÁS
Petek Proces se specializuje na návrh a výrobu procesních zařízení pro potravinářský a nápojový průmysl.