S nárůstem světové populace a rostoucími obavami o udržitelnost životního prostředí rychle roste trh s vhodnými novými zdroji bílkovin. Tradiční zemědělské metody samy o sobě nemohou přinést dostatek bílkovin k uspokejení očekávané poptávky a chov hospodářských zvířat je intenzivním uživatelem cenných zdrojů, včetně vody, energie a půdy.
Díky snadnému chovu a odchovu, nízkým požadavkům na zdroje, a účinnosti s jakou se mohou přeměnit na potravu, hmyz rychle demonstruje svůj potenciál zaplnit „proteinovou mezeru“. S pouhými 2 kg krmiva a s 1 m² prostoru, může chovaný hmyz produkovat až 1 kg bílkovin. To z něj činí budoucnost udržitelného a účinného zemědělství.
Díky nedávným právním předpisům EU, které umožňují použití proteinů získaných z hmyzu v potravinovém retězci lidí, roste poptávka po účinných, efektivních a velkoobjemových spracovatelských zařízeních, rychleji než téměř jakýkoli jiný sektor.
Předpokládá se, že světová populace dosáhne do roku 2050 téměř 9 miliard lidí, a abychom je mohli nasytit, budeme muset zvýšit produkci bílkovin o 50 % ve srovnání se současností. Tradiční zemědělství a zemědělské procesy prostě nebudou schopny pokrýt tento nárůst cenově dostupným nebo ekologicky udržitelným způsobem. Hmyzí protein je považován za obrovskou část řešení nadcházející „proteinové mezery“.
Hmyz jako zdroj bílkovin je momentálně „žhavým tématem“. Díky úspěšné uváděcí kampani v roku 2017 můžete dokonce koupit hmyzí dům pro vlastní pěstování jedlých červů!
Nicméně, v západním světe spotřebitelé nejsou zvyklí konzumovat hmyz v celku, tak jak je to běžné např. na Dálném východě. Zpracováním hmyzu do prášků bohatých na bílkoviny lze vyrobit širokou škálu „známých“ produktů. Příklady, které jsou na trhu v současné době, zahrnují „burgery“ z cvrčků a kokteily s vysokým obsahem bílkovin s larev mouchy pro sportovce a kulturisty.
V oblasti výroby proteinových prášků z hmyzu pro lidskou spotřebu došlo k velkému nárůstu ve formě udržitelného „doplňku stravy“ a EU v roku 2017 schválila používání proteinu z hmyzu jako krmiva pro ryby. Také je v platnosti takzvaná „novela právních předpisů o potravinách“ EU a výrobci proteinu z hmyzu mají otevřenou cestu k získání povolení pro komercionalizaci produktů v rámci EU.
Hmyz určený k použití v rámci lidského potravinového retězce může být krmen pouze rostlinou hmotou. Pravidla jsou přísná, aby se odstranilo riziko škodlivých patogenů nebo parazitů vstupujících do potravinového řetězce člověka. IPIFF (Mezinárodní Platforma Hmyzu pro potraviny a krmiva) poskytuje velmi užitečné informace o právu EU a Předpisech o bezpečnosti potravin.
Hledáte šaržový nebo kontinuální proces?
Jaké jsou vlastnosti výrobku, který chcete prodat?
Splňuje požadavky institucí pro bezpečnost potravin?
Chcete se dozvědět více? Promluvte si s odborníkem!
Hmyz je obecně vynikajícím zdrojem bílkovin, jakož i vitaminů a minerálů. Ve skutečnosti je energetický obsah jedlého hmyzu podobný tradičnímu čerstvému masu – přibližně 500 kalorií na každých 100g sušeného produktu. Hmyz má vynikající hustotu bílkovin (mezi 45 a 65 % hmotnosti bílkovin) a snadno se rozmnožuje a chová za použití mnohem menších zdrojů než jiné zemědělské postupy chovu masa.
Existují stovky jedlých druhů hmyzu, které jsou vhodné pro zpracování na proteinové prášky. Mezi nejoblíbenejší hmyz, který se používá pro tyto prášky patří cvrčci, jedlé červi a larvy černé mouchy.
Zvláštní zájem je o larvy mouchy Černý voják, protože tyto mohou být krmeny organickými odpadními materiály z jiných zemědělských procesů. Larvy jsou velmi účinné při zpracování tohoto materiálu, přičemž se z těchto odpadů získá až 70 % bílkovin. To z nich činí vysoce udržitelnou možnost jak pro lidskou spotřebu, tak pro krmiva pro zvířata.
Cvrčci se stávají stále populárnější volbou pro konverzi na prášky bohaté na proteiny. Specializované firmy již prodávají vysoce energetické produkty založené na prášku z cvrčků zaměřené na trh pro atlety. Takzvanou „cvrčcí mouku“ lze použít k výrobě celé řady chutných produktů, včetně hamburgerů, sušenek, palačinek a dalších.
Dříve vyráběné komerčně pro použití jako rybí návnada a krmivo pro zvířata v domácim chovu, jedlé červi jsou stále častěji pěstovány pro lidskou spotřebu jako alternativní zdroj bílkovin. Vyžadují pouze 10 % půdy potřebné pro kuřata, prasata nebo skot a produkují mnohem méně skleníkových plynů.
Škála potenciálních zákazníků pro vysoce kvalitní hmyzí protein je obrovská. Od zemědělských a akvakulturních specialistů, kteří hledají vysoce kvalitní zdroj bílkovin pro krmiva, po výrobce „životního stylu“ hmyzích produktů, jako jsou proteinové koktejly, prášky a energetické tyčinky pro sportovce. V západním světě neexistuje žádná zavedená kultura konzumování hmyzu jako celku. Použití proteinových prášků jako přísady do jiných potravinářských výrobků poskytuje dokonalý začátek.
Trh s přirozenějšími krmivy bohatými na udržitelné bílkoviny pro zvířata je obrovský. V posledních letech se objevily tři klíčová odvětví: krmiva pro domácí zvířata, živá krmiva pro zvířata a akvakultura.
Klíčovým odvětvím, které již přijalo potenciál pro hmyzí protein, je akvakultura – chov ryb. Protein odvozený od hmyzu je téměř analog pro protein rybí moučky, který byl tradičně používán jako základ pro komerční krmiva pro ryby. Protože spotřebitelé stále více vyžadují udržitelné a přírodní metody zemědělství, a hmyz je součástí přirozené potravy pro ryby, tyto bílkoviny jsou ideálním krmivem pro akvakulturu.
Hmyzí protein pro použití v zemědělských zvířecích krmivech se považuje za potenciální alternativní a udržitelnější řešení. V návaznosti na uvolnění právních předpisů EU týkajících se bílkovin hmyzu v krmivech pro ryby je do roku 2021 třeba dodržovat právní předpisy EU o krmivech pro prasata a drůbež. Hmyzí olej, který je klasifikován jako živočišný tuk, však již může být přidán do krmiva pro prasata a drůbež, poskytujíc masivní přínos jak pro hospodářská zvířata, tak pro životní prostředí, protože většina krmiv pro prasata v současné době používá kontroverzní palmový olej.
Larvy mouchy Černý voják jsou používány v krmivech pro domácí zvířata, které nabízejí majitelům udržitelný produkt, který dodává bílkoviny, tuky a oleje potřebné pro vynikající zdraví zvířat a jejich růst. Vysoká absorpční schopnost hmyzího proteinu ho činí obzvláště užitečným jako základ pro krmiva pro zvířata s alergiemi a citlivými žaludky.
Zpracování hmyzu může být náročné, protože je citlivé na teplotu a je obtížné s ním manipulovat z důvodu špatných pohybových vlastností a soudržné tendence.
Typické způsoby zpracování budou zahrnovat vaření hmyzu, oddělování oleje, (který je v současné době použitelný jako přísada do krmiva pro zvířata) a potom klíčové stupně sušení a mletí. Zejména fáze sušení je životně důležitá pro produkci maximálních hladin vysoce kvalitních proteinů z vaší linky pro zpracování hmyzu. Pokud je hmyz nedosušený, mohou růst plísně nebo bakterie. Nadměrné sušení může způsobit spálení a snížení nutriční hodnoty a kvality proteinového prášku.
Používají se dva hlavní typy sušení: přímé a nepřímé sušení. K přímému sušení dochází, když je k materiálu přiváděn velmi horký vzduch o teplotě 200 až 300 °C, protože se například rychle valí ve válcovém bubnu. To je rychlejší metoda, ale tepelné poškození je mnohem pravděpodobnější, pokud proces není pečlivě kontrolován. Při nepřímém sušení je energie přiváděna topným médiem, například válečkem obsahujícím párou vyhřívané kotouče, které se také převalují přes materiál.
Posledním krokem procesu je mletí nebo drvení pečlivě vysušeného materiálu do vhodného stupně prášku pro zamýšlené použití. Pro protein, který má být použit jako složka v rozpustných produktech, jako jsou prášky proteinových nápojů, může být vyžadován mnohem jemnější mlýn ve srovnání s hmyzí „moukami“, které mají být použity v pekařských a potravinových receptech. Pokud má být konečné použití krmivem pro zvířata, může být vhodný hrubý stupeň. Výběr kombinovaného sušení a mletí vám může poskytnout výhodu z hlediska účinnosti a návratnosti investic.
Je důležité poradit se s odborníky na technologii zpracování, sušení a mletí potravin, abyste se ujistili, že můžete plně využít obrovského potenciálu trhu s bílkovinami hmyzu. Měli byste také zajistit, že budete moci plně otestovat své zařízení jak v pilotním, tak ve výrobním měřítku, aby kvalita a provozní efektivita vašeho produktu mohla přinést maximální návratnost investic pro vaše podnikání.
Společnost Hosokawa Micron je specialistou na design a dodávky systémů pro zpracování prášků a zařízení pro mechanické a tepelné zpracování suchých a mokrých prášků.
Jejich špičkové zkušební centrum v Nizozemsku nabízí bezkonkurenční možnosti pro navrhování a testování strojů, parametrů a procesních toků pro výrobu širokého spektra prášků.
Testování je základem úspěšného produktu nebo procesu a jejich vývojový tým je vždy připraven pomoci a prozkoumat nové procesy a aplikace. Mohou poskytovat laboratorní i výrobní zkoušky a mají k dispozici také vybavení pro pronájem.
Dobrý den, rádi si vás vyslechneme. Napište nám a budeme se snažit odpovědět do 24 hodin. Nebo nám zavolejte na +421 2 5293 2891
Všechna vaše data jsou důvěrná
S linkou Picoline od společosti Hosokawa není ani velmi omezené množství materiálu překážkou pro testování výrobních postupů. Picomix je směšovací modul linky Picoline. Jde o mixér s vysokým smykem, který umožňuje...
Pokud potřebujete mísit soudržné prášky s kapalinami nebo roztavenými pojivy na homogenní konečný produkt, můžete využít vysokosmykový mísič. Vysokorychlostní intenzivní lopatkový mísič a aglomerátor Cyclomix ® od firmy Hosokawa je víceúčelový...
Míchací stroje se středním smykem se používají pro postupy, kde příliš vysoké smykové zatížení vede k deformaci produktu a příliš malý smyk naopak k nedostatečnému promíchání. Umožňuje šetrné i středně intenzivní míchání...
Pokud ve farmaceutické výrobě uvažujete o přechodu od šaržového míchání ke kontinuálnímu, může přesné kontinuální míchání představovat obtížný úkol. Přímý kontinuální mixér s rychlou reaktivitou a minimem zbytkových usazenin Modulomix od firmy...
Kontinuální vysokorychlostní lopatkový mixér pro intenzivní míchání jemných a kohezivních prášků nabízí výhody v podobě krátkého času setrvání a přesného řízení teploty. Intenzivní kontinuální míchání s krátkou dobou setrvání Lopatkový mixér od...
Pokud chcete míchat nesoudržné, volně proudící prášky a pasty, které vyžadují dokonale přesné a zároveň šetrné zpracování, představuje kuželový vřetenový mísič ověřené řešení. Šetrné a zároveň důkladné mísení Kuželový šnekový...
Tento laboratorní mixér s vysokým smykovým působením je možné využít pro simulaci různých postupů od pomalého předmíchávání až po vysokorychlostní potahování, aglomeraci a disperzi. Pro experimenty se soudržnými práškovými materiály v laboratorním...
Sušení mrazem se využívá pro dehydrataci hodnotných produktů, které jsou příliš citlivé pro tradiční postupy sušení. Produkt je nejprve zmrazen a následně vysušen sublimací, obvykle ve vakuu a při nízkých...
Umožňuje zpracování práškových materiálů, filtračních koláčů, past, viskózních kalů a křehkých a/nebo na teplo citlivých materiálů při různých tlakových podmínkách (vakuum, atmosferický tlak, přetlak). Rychlé sušení a kompaktní, multifunkční konstrukce Vertikální...
Pro odhad chování práškových materiálů při plánovaných nebo stávajících postupech, pro rozhodnutí o případných opatřeních a pro kontrolu standardizované kvality odebíraného zboží je třeba mít kvalitní tester těchto materiálů. Umožňuje měřit...
Extrudér vytlačuje materiál přes vytvarovanou matrici, takže vzniká produkt určité délky s přednastaveným průřezem. Extruze se využívá k výrobě řady komerčních produktů včetně plastových trubek, fólií a řady potravinářských výrobků. Hnětení, mísení...
Systém je kombinací fluidní sušárny a intenzivního mísiče. Pokud potřebujete vysokokapacitní kontinuální systém pro mísení práškových materiálů s kapalinami, aglomeraci a granulaci, může pro vás být takovýto kombinovaný systém správným řešením....
Kuželová šneková vakuová sušárna se hodí zejména pro finální sušení práškových a zrnitých materiálů, past a viskózních kalů, obzvlášť pokud jsou křehké a/nebo citlivé na teplotu. Často se využívá pro...
Intenzivní mísič může sloužit k výrobě homogenních směsí z práškových materiálů a kapalin různé viskozity. Intenzivní mísiče jsou často používány pro výrobu čisticích prostředků, pesticidů, ve vodě rozpustných polymerů, veterinárních a velkoobjemových...
Míchání ingrediencí podle Vaší receptury do dále zpracovávané směsi. Představujeme stroj pro kontinuální míchání karamelu, mléčného karamelu a provzdušněných hmot. Zajišťuje rovnoměrné rozmíchání přidávaných ingrediencí s minimálními změnami hustoty hmoty,...
Laboratorní sušení mrazem se využívá pro dehydrataci hodnotných produktů, které jsou příliš citlivé pro tradiční postupy sušení. Produkt je usušen pomocí zmrazení a následné sublimace vytvořeného ledu, obvykle za vakua...
Horkovzdušné sušení je proces odstraňování vlhkosti pomocí proudu horkého plynu procházejícího opačně proudícími částicemi sušeného materiálu. Při sušení velkých množství nerozplněného práškového materiálu je vhodné mít lepší kontrolu nad výstupními...
Laboratorní kuželový vřetenový mísič je často využíván ve farmaceutickém a chemickém průmyslu k testování nebo vytváření nových sloučenin. Míchání s nízkým smykovým působením je šetrné a vyvíjí jen minimální mechanickou zátěž na...
Chlazení produktu na teplotu požadovanou v dalším výrobním kroku. Představujeme kontinuální chladící jednotku určenou ke chlazení tuhých žvýkacích a karamelových objemů, konstruovanou k přímému napojení na výstup zařízení pro tepelné...
Laboratorní kuželová šneková vakuová sušárna se hodí zejména pro finální sušení práškových a zrnitých materiálů, past a viskózních kalů, obzvlášť pokud jsou křehké a/nebo citlivé na teplotu. Je vhodná pro...
Rychlé zchlazení produktů po jejich tepelné úpravě, jako přípravný krok pro jejich další zpracování. Jedná se o řadu chladících tunelů určených k zchlazení produktů, jako jsou polévané produkty, cukrářské výrobky,...